Nov 27, 2013

MATI ITU PASTI


Baru menerima berita kematian salah seorang pelajar UTP Batch #Jan 2004 akibat kemalangan di Kerteh kelmarin. Innalillah semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang2 beriman dan beramal soleh.

Allahurabbi, kadang kala terlupa yang kematian itu sentiasa ada di sisi kerana Malaikat Izrail akan mengunjungi kita selama 70 hari sehari semalam. Maka, disebabkan itulah kita harus persiapkan diri untuk menerima kunjungannya.

macam takut kan?sangat!!


Ini dah kali ke berapa aku tonton video Arwah Ahmad Ammar dalam kenangan (1993 - 2013) mengingatkan aku kepada adik bongsu yang sedang menuntut pengajian di Volgograd, Russia. Agaknya sebab mereka sebaya. Muda-muda lagi dah banyak jasa dan bakti utk Islam. Kita yang tua nih humphh...

Memang sedih dan kagum melihat detik2 pemergian arwah..tertarik juga pada catitan terakhir arwah dari petikan syair Imam Shafie yang berbunyi :

Tidaklah berdiam di tempatnya orang2 berakal dan beradab, dari rehatnya dia berpisah dan dari negerinya dia mengasingkan diri.

Berkelanalah, akan kau temukan pengganti yang telah engkau tinggalkan.
Berusahalah, sesungguhnya kenikmatan hidup ada pada berpenat-penatan.
Sesungguhnya aku melihat diamnya air merosakkannya, bila bergerak ia jernih, bila tak mengalir maka ia tak menyihatkan.

Pada pendapat aku, arwah berjaya merealisasikan impian die mcm dalam petikan syair ni..Arwah berhijrah dan meninggal pada 1 Muharam 1435H dan dikebumikan di sebelah liang lahad sahabat nabi, Abu Al-Ansar di Turki. Syahid di jalan Allah.

Allahuakbar.Subhanallah......Al-Fatihah untuk arwah Ahmad Ammar. Moga kalian dapat berjumpa dengan tokoh syahid ni di Syurga. Ameen!



AKU YANG DULU BUKANLAH YANG SEKARANG

2.00 am on my bed at Home Sweet Home

Celik mata terus bukak saji, nampak spageti bolognaise...pergh!

Sebanyak2 spageti tu aku telah berjaya habiskan satu mangkuk (kontra pulak dengan previous post)

Syukur aku dikelilingi housemate dan jiran yang rajin dan masak sedap..eh?

Alhamdulillah.......berjaya mencapai berat ideal dgn tinggi..normal BMI sudah!


p/s: bila lah aku nak pandai masak jugak seperti kalian?tiba2 teringat buku resepi paling tergempak la pernah beli seumur hidupku + paling tebal + paling comel di hatiku

entah mana perginya...


Nov 19, 2013

DEMI MASA

Betullah Membazir tu amalan syaiton tapi lately (macam dah berbulan-bulan) aku makan ke minum ke selalu tak habis.

Membazir duit dan tenaga je p menapau..bancuh air pon tak habis satu mug..aduyai apa la teruk sgt perangai nih!?

Boleh la kot masuk dalam azam 2014?

1)makan kena licin satu pinggan
2)minum air abis licin segelas

Yang buruk itu semua dtg dari hamba Allah yang lemah dan selalu berbuat dosa setiap saat ni :(

Eh lupa dah azam 2013..kena belek blk post awal tahun dulu..sat je lagi sebulan dah nak menerjah 2014.

Penuh bertanda calendar 2013 ku dengan timeline Exam,Senate meeting etc.Sampai bertindih2 dengan Public Holiday yang selalu dilupai..

Bertapalah laju masa mengejar kita.."Demi masa,sesungguhnya manusia kerugian.Melainkan yang beriman dan beramal soleh"

Tiba2 terdetik dalam hati.."Ruginye waktu berlalu mcm tu je..dihabiskan dengan urusan duniawi.."


Nov 10, 2013

empty~


not to do or to do
not to tell or to tell
not to worry or to worry
not to lie or to lie
not to bother but it bothers


not to scream or just scream
not to cry or just cry
not to pretend or just pretend
not to avoid or just avoid
not to break or just break the wall

whatever it is..
whatever going to happen..
whatever reason..
whatever decision..

keep believing in Qada n Qadar
turn to the Creator
coz He knows best
without u even realize

AAA
-aku yg meroyan-

Oct 14, 2013

LET'S PRAY TOGETHER

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar..

syukur kerana diberi kesihatan,kemampuan untuk berpuasa hari ni..rasanya ni kot 1st time aku puasa sebelum nak raya haji *malu* (>_<)

yang bestnya dapat puasa bersama-sama keluarga..sahur pun mak kejutkan tadi..makan ayam goreng *upin ipin sgt*



apa-apa pun kena betulkan niat..bak kata pesanan penaja K Wardina kita...

"Today is a special time to make doa. Don't miss it...Let's make load and loads of doa



1) Check niat
2) Betulkan niat
3) Berdoa dengan hati yang sangat ikhlas
4) Menangis
5) Sebut nama-nama Allah dan puji Allah SWT
6) Berselawat pada Nabi Muhammad SAW
7) Asingkan diri supaya kusyuk
8) Jangan doa untuk dunia saja. doakan untuk semua umat Islam
9) Minta taubat sebanyaknya

Enjoy yourself asking from the only One who we should ask from. the only One that can make it come true.

May Allah grant all our doas Insha Allah.. sooner or later...........

Sep 22, 2013

ADDICTION..OBSESSION..

Semenjak dua menjak ni, newsfeed kat FB penuh dengan gambar2 mangsa obsesi

yang dah kawin, beranak pinak, tak lupa juga peniaga2 produk kesihatan seperti Shaklee yang semakin hangat di pasaran Facebook/Instagram/Twitter...

Betul lah orang cakap "People change. Things go wrong. Shit happens.but life must goes on...."

Suka duka bahagia derita semua datang dari Allah..dariNya kita datang,kepadaNya kita kembali jua...

Semoga tiada yang tersinggung dengan apa yang kita post setiap hari di laman sosial..Semoga perginya kita meninggalkan yang baik-baik saja

Sebak juga terpandang laman facebook arwah kawan2 yang dah kembali ke rahmatullah awal dari kita semua.

#Self Reminder

Sep 11, 2013

MYRIP~

Kiki Lala dah takdak!Baru je dpt tau tadi masa nk g kelas..huhuhu..sedeyh gile tak smpt jmpa buat kali terakhir..T__T

Kiki & Lala..I love u!~May u rest in peace..
U will always be in my memories..huhu



I miss u!:((

Sep 9, 2013

I'm sorry but I love u~


Mungkin kita pernah rasa tentang cinta
Yang takdirnya bukan untuk kita
MUngkin ini adalah cara meluah cinta
Tanpa berkata atau berpandang mata

Mungkin aku mencintaimu
Walaupun engkau tak pernah tahu
Mungkin aku mencintaimu
Tanpa lelah atau pun jemu

I'm sorry but I love you
I'm sorry if I miss you
Even if I can't have you
You know I'll always be there for you

Mungkin kita tak bersama itu takdirnya
Tak mengapa asal kau bahagia
*Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu

I'm sorry but I love you
I'm sorry if I miss you
Even if I can't have you
You know I'll always be there for you

I'm sorry but I love you
I'm sorry if I miss you
Even if I can't have you
You know I'll always be there for you
I'm sorry but I love you


p/s: sedeyh la plak cinta tak berbalas~hahahA!


AAA

Aug 29, 2013

S.T.R.E.S.SSSSSSSSSS

tak leh ke sehari kalo tak stress?!mengadap PC berlebihan boleh mengundang penyakit woo
So...anda disarankan jangan membawa pulang kerja2 pulang ke rumah lenggang bwk handbag je (pssst..thumbdrive bwk balik takpe xD)

Arini sedey sgt, disebabkan kerja aku takleh hantar adik balik ke Moscow :(

Banyaknye perubahan negative terhadap diriku disebabkan kerja :(

Adakah berkat rezeki ku ini, Ya Allah :(

Ya Allah, semoga selamatlah adik pulang ke sana...sorang-sorang pulak tu :(

Sekian..

post yang sedih ini ditaja oleh
Chunkies :(



Aug 15, 2013

InsyaAllah~

Terbaca ni kt status wechat dan rsa cam nk share...

Janganlah kita bertanya kepada orang lain persoalan yg menjadi rahsia Allah,

"Bila nak kahwin ni? Umur makin bertambah..."
"Bila nak ada anak nie?tak nak anak ke..? Merancang ke?.."

Jangan gores perasaan orang yang sedang bersabar dengan ujian Allah, yang redha dengan ketentuan Allah...

Kita kahwin awal, bukan bermakna kita hebat mencari pasangan..hanya kerana sudah sampai jodoh kita..

Kita dapat anak cepat & ramai, bukan bermakna kita hebat dalam soal suami isteri tapi kerana rezeki kita telah ditetapkan Allah..

Sesungguhnya, Allah swt jua sebaik-baik perancang...Wallahualam...


AAA

Jul 9, 2013

Marhaban Ya Ramadhan~


Ramadhan..we meet again~alhamdulillah!It has been a while since last Ramadhan...=)

Narrated by Abu Huraira (R.A): The prophet said..:"whoever fasts during Ramadhan out of sincere faith and hoping to attain Allah's rewards, and then all his past sins will be forgiven." (Sahih Al-Bukhari)


 p/s: Jom terawih malam ni!=)

Jul 1, 2013

plan for the future~!

Plan lah sgt!~Manusia hanya mampu merancang..Allah menentukan segala..

oh sedar tak sedar harini 1/7/2013..sudah 2nd half of 2013~omg! Oh lalainya dgn hal duniawi (eceh prasan bagus lak kan..jgn maree~~) Tapi seriously hectic sungguh life awal thn ni!Skrg baru leh bernafas dgn tenang dan boleh start fokus dgn researchku!

Yeahhhh~alhamdulillah akhirnya dapat jugak grant sendiri drpd dok jadi co-researcher kan!Thanks Allah!=) 

Contract dh sign..so skang tunggu duit masuk je sambil mencari student and buat simulation before nk fabricate~ouh nervousnya!(Lagi nervous bila tetiba kena join meeting dgn GU 8..aaapa?mampukah aku?Dr pon xdak lg ni..:( saya baru je nk start research..xdak experience pon lg..huhu)
eh eh nk ltk jugak tu kan~he he..al-maklumlah excited hokey~!

So plan before puasa adalah nak p jln-jln~yehaaaA!nk cuti nak cuti~!(tup2 ada meeting.lols.buat2 tatau je lah boleh?) oh tak sabaq nk berpuasa di bulan Ramadhan~rindu!!=)

Selamat datang Ramadhan Al-Mubarak..(aaaa..niat last Ramadhan tak tercapai rupanya tahun ni..!what to do..Allah knows best!bertawakallah~) Aku bersyukur kerana masih mampu bernafas sehingga saat ini..Alhamdulillah...=)


p/s:Esok keje..as usual harini baru hegeh nk wt keje..kena hantar assignment!oh lecturer pon kena hntar assignment..*sigh*


Lady Sasa






Jun 10, 2013

BURNT BURGER

Kite bakor je yeob!! 

woot woot

Setelah Burger King ditutup, kini muncul lah Rawang Burger Bakar pulak..lol

Jun 9, 2013

get a life~!

Getting frustrated over and over again..what a pathetic!



Should I?
Move on and fly away~~~


p/s: every decision has its own risk!what's important is CHANCE!(erk.bukan Grayson Chance.he he he~)

May 22, 2013

bad day

sometimes what is ours does not solely belongs to ours.what a bad day!sob sob~

May 3, 2013

stay up~

mlm ni berusaha nak stay up untuk study..next week baru nk start kelas Thermo~ada 4 mggu je nk habiskan 4 chapter..pastu final!aaaA!gila tak paham apa...beriya bwk balik nescafe dlm tin konon..last2 dok bersosial di internet..youtube..blog walking, walhal esok ada meeting pkul 9!~apa nk jadilah perangai lama susah betul nk kikis..*cough* 

ada 5 report FYP nk kena semak (yg masih belum aku terima..arghhhhhh!!!)..next week dh deadline..padan muka!sapa suruh pasrah je terima student byk2..wuuu..bertabahlah..next sem kena tukaq style supervision kot....

actually post kali ni adalah untuk congratulate my friend, CHUNK for her engagement!FINALLY!~stlh menempuh pelbagai rintangan..ahaks ahaks...i'm glad!can't wait for your hari bahagia, sayang!=D

ouh aku jugak yg solo di sini..sob sob~ceh wat teruk plak kan!ha ha hA~"insyaAllah the time will come..don't forget to invite me"..bak kata Dr Q, lec Arab kt school aku...ahaks..yo la tu doc!!!Mekasey kerna mendoakan saya!

tak sabar tunggu student cuti..nk pi berfoya2 bersama teman2~CPTLahhh~!!!

nk wedding ring cmni!~*shine bright like a DIAMOND*
(he he he..tamak tol nk yg tebal aja!)

Lady Sasau


Apr 17, 2013

KURANGKAN KONTROVERSI.TINGKATKAN PRESTASI


"kalau betul inginkan rahmat dan berkat Allah, berhentilah daripada merungut. Kerana rungutan itu tanda-tanda kurang bersyukur"

Astaghfirullah hal azim *PAP* kena kat batang hidung sendiri..the truth is we keep updating people on what we have DONE. but do we need to always do that? 

how about GOD? 


"Technology is really really destroying us" - i saw one student wrote this on the evaluation form belongs to one of our lecturers.


Sometimes this statement can be TRUE and sometimes can be FALSE. grow up kids!


whatever it is, It's up to us, guys~!


You cannot change people around you but ...you can change the people that you choose to be around :)


No worry, people come and go~~~just like twitter, blog followers, FB likers and blablabla



harharhar !!!





Renung-renungkan dan selamat beramal!




p/s: kesimpulannyaperlukurangkanmerungut..............

Apr 12, 2013

RIBENA????

Things to ponder.......~



Research, research, research...~

ALCOHOL bukan arak..arak itu alcohol..

PENING?jom blajar KIMIA..=D





Mar 24, 2013

Curiosity Killed the Black Cat



BEWARE when you are too interested in things that should not be interested in, you could be in danger. So from now on, i prefer to be silent and be more careful in throwing my words to anyone......just keep my mouth shut :|

woooo ooo kamu ketahuan...fuuuuuuuu mcm best je jadi kucing nih..~

bak kata Prof Muhaya "jagalah dan perhatikan tingkah laku diri sendiri dari menjaga perihal orang lain.."

Okay noted.well said 

sori mengarut.terjaga dari tidur yang lena selepas penat berFamily Day..anyway, Lost World of Tambun nak bukak roller coaster dah yeay!!

dan artis jemputan kali ini adalah Naib Juara "Vokal Bukan Sekadar Rupa"


di sebelah kiri yer..to the left..to the left

Nak dibuatkan cerita rupa-rupanya beliau merupakan anak salah seorang staff UTP..haha untunglah!tak payah nak sponsor bagai.....opsss =p suara ala2 Beyonce gitew...kelas kau jah!(nama dia bukan Jah tapi Mafarikha anak En Md Akhir kau~)

Mar 18, 2013

emosi kurang stabil

Someone shares this on FB..nice lah! application of math in real life...=)

conclusion: life equal to 1/2 happy + 1/2 sad..

There'll always be sunshine after the rain...keep believing in Qada & Qadar..

AAA

Mar 7, 2013

suka duka kehidupan~

oh challengingnya this whole week!
Amcm2 mslh..personal, kerja, mslh org lain lg nk kena pk..yg paling sedih, kehilangan seseorang buat selama-lamanya...yaAllah..tabahkanlah hatiku ini...!sob3~

sesungguhnya, jodoh pertemuan, ajal maut di tangan Allah...
semoga rohnya ditempatkan dlm golongan org beriman..dipermudahkan sgl urusan menuju ke alam hakiki, alam akhirat...

kita hanya mampu merancang, tapi Allah sebaik2 perancang..berdoalah untuk kesejahteraan semua..  

AAA

Feb 27, 2013

public speaking

Benda paling x gemar..public speaking...woah~semenjak kerja ni..byk pulak la aktiviti2 melibatkan public speaking ni...grrr~stkt bg lecture kt budak2 ni okey je,,tapi bab2 nk bg ucapan kt public~pakcik makcik, penduduk kg..cikgu...lecturer luar....waduh!x sukanya~hahA!~awal2 kerja dh kena jadi MC masa conference (tu takpe lg leh nengok text..hahah)..dh tu aktiviti bsama keluarga angkat kena bg ucapan kt penduduk kampung..gila tak reti..tapi ku gagahi jua...ni nk kena brief cikgu2 n bdk sekolah lak esok ada lawatan!woah..bedal sjalah~tu xckp lg kena entertain engineer jemputan..i hve no idea what to talk about...ketandusan lecturer lelaki betul kt sekul aku ni..wahai kaum adam..mai la apply kt sekul aku ni..yg ada pon prof ramai lah.sah2 tak buat kerja2 begini....tenene...

This month nk kena turun Penang n Kelantan pi promosi universiti yg ku sayangi ini..sah2 kena ckp byk...waaaaa~~~benda2 yg tak gemar tu lah yg nk kena buat selalu...suratan atau kebetulan ni? 

Sesungguhnya aku amatlah tidak berbakat dlm public speaking ni..apa udah jadi? pdhl masa sek rendah masuk pidato n debat tu..ha ha ha~masuk je sek menengah pasif sungguh!tu yg bakat public speaking tenggelam habis tu..bab writing no hal je..hihihihii

ouh..tlglah nk kerja yg tak memerlukan public speaking boleh?hahahaaA..you wish, Lady Sasa!


now that I think I have to learn to be soft-spoken..~



Sasa Spp (Bamboo kot!mwhhaha)


Feb 4, 2013

yogking oh yogking!

testing 1,2,3~hahaA!sja gatai nk post entry kt template baru!yuhuuu~

oh harini membazir masa di ofis..tak produktif lgsung~student nk reg dh next week~filing course yg last sem tak siap lagi?lab untuk next sem tak discuss lg..nk kena edit lab modul la pulak~ahaks.
tetiba dpt email kena hntar report + buat slide progress report untuk geran. tahniah!ini yg dikatakan kerja lama tak habis, kerja baru dtg..uhuks..tu bru co-researcher ja~FRGS aku pecer pon tatau. mana mana mana.? pnt vetting.nk wt correction lak. hoho

boringnya dh lama tak post entry yg bergambar!

table for 2!*YOGKING*!tak pepasal ngidam~yg pink untuk saya..yg yellow untuk awak..gedik tak?hahahA!

AAA


Jan 30, 2013

AZAM BASI - 2013


Perlu ke azam sebenarnye?Poyo je lebih ujung tahun tak tercapai pon...(oh!negative sungguh) sila abaikan pada yg telah pasang azam =p
Bukan apa kadang2 niat tu perlu untuk melaksanakan sesuatu contohnya kahwin, dapat anak, beli keta rumah, cari kerja tetap, hantaq mak ayah p umrah etc
Tak silap pasang niat utk buat perkara baik dan tidak melalaikan tu pon dah dapat pahala ye dak? so tak salah lagi bagos kot kalau berazam mencapai hasrat2 yang murni dan ikhlas nih...
Tapi untuk pencapaian tahun 2012 sudah sangat2 memberangsangkan dan membuahkan hasil di awal tahun 2013 ini heheh walaupun ketinggalan sikit dari teman2 lain yang dah dapat permanent job but who cares? i love my job! i love my job! i love my job (eh?mcm listen listen listen plak) *saiko*
Alhamdulillah..satu ungkapan yang mudah untuk disebut bukan?tapi untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang hambaNya yang bersyukur bukan main mim alim lam sin!
Maka itulah menjadi salah satu azamku untuk tahun 2013 ini 
1) Konsistenkan diri untuk tidur awal...amalan di tengah malam/sebelum subuh untuk bekalan di alam barzakh kelak..memang tak rugi (poyo je kan?no more karok2 mcm dlu lg!) zaman itu sudah berlalu...we are not young forever - grow up LADIES!
2) Cuba untuk redha sepenuh hati..Muhasabah diri apabila ditimpa sesuatu musibah..Jangan asyik menyalahkan orang lain sedangkan itu adalah ujian supaya kita kembali pada Pencipta kita yang sebenarnya..(Kita hanyalah milik DIA yang menumpang di dunia sementara ini oh!)
3) Utamakan keluarga, adik-beradik dan kengkawan terutamanya hati sendiri..Be more SELFISH for some other people who not even respect our precious time with family...nak p vacation pun susah!apa lagi simpan cuti untuk LONG HOLIDAYYYYYYYYY 
Eh cukuplah 3 je..watpa banyak2?tak tercapai di akal...takot tercapai je duk byk sangat azamnyeh!
oh lagi satu azam untuk melambatkan penuaan dengan mengamalkan pengambilan madu lebah asli dan collagen asli...*winks*penjagaan sementara masih dara *aww*
Sekian kemerepekan ku sebelum Subuh....

Peace yawww!!


Jan 12, 2013

Vlog~

Malam ni tidoq lmbt lg melayan crita2 kt youtube.hahaA. dh jadi habit semenjak 2 menjak ni. macam takdak kerja aku ni. marking paper tak habis lagi. no no no~

Meh nak share cite Cinta Vlog.best jugak.baru nak layan. Before this ada dgr2 adik aku sebut tapi malas nk tgk...

Paling best watak Sarah. Lawak gila kot. Tapi memang takleh blah watak si Madihah ni. Poyo ja wat Vlog, control ayu habis..uwekss..(teringat lak 1 video kt youtube tutorial tudung yg sebiji cm video si Madihah ni la..hahaha...).Ngantuk tol tgk part dia wat Vlog..lain gila watak dia ni dalam Klik kt Astro Ceria.ahaks. Apa-apa pon Sarah gak paling best sebab watak dia  macam sama ngan watak Madihah dalam Dunia Baru..(Madihah lagi.takdak nama lain ka?dont get yourself confused!)

So long n gudnite~jom titon!Jgn lupa Isyak dlu~


Lady Sasa

Jan 2, 2013

Welcome 2013~

Goodbye 2012!~You are left behind!

WELCOME 2013~

New chapter, new story, new life, new agenda!

Aaaaahh~satnya dh habis 2012.rasa cam baru ja masuk..wake me up when december ends~wah!awat cepat sgt.x sempat buat APA-APA lagi!asyik tidur saja kan.hahA.

2012.
Mengimbau kembali zaman kegemilangan remajaku.chewah..remaja la sangat...ada jugak lah benda dlm hidup dlm tahun ni..eh tahun lepas!

Dalam tahun 2012 ni lah aku start kerja. awal tahun dh kena report duty. convo dh end of year. 21 Oktober. 31 Oktober bufday aku!ahaks~

Saat paling sedih, aku kehilangan 2 orang family members yg terdekat dgn aku in the same year. memang sekelip mata. memang ajal maut di tangan tuhan. tah boleh ke tak bernafas lagi tahun depan. huhu.

Apa2 pon let's have a fresh start on 2013~! Kurangkan kontroversi, kurangkan berblogging, kurangkan berFB, kurangkan bertwitter!hahA

aAa