KERABU BERULAM JANTUNG


First of all tunggu pisang membuahkan jantung dulu then br petik..wakakaka!!jgn lupe sebatang pokok pisang hanya bisa mempunyai satu jantung oke..seperti gambarajah di bawah



Bahan2 yang diperlukan mudah didapati di dapor dan jugak belakang umah!err kedai runcit pon boley

-kelapa, perahan asam limau, lada hitam, ikan direbus terlebih dahulu, bawang besaq yang dimayang, garam kasaq, gula garam secukup rasa

Cara2 semestinya mudah.dah nama pon kerabu.mistilah kena mayang halus2 dulu jantung tersebut then rendam dengan garam kasaq sebanyak secekak eh segenggam untuk menghilangkan getah2 pisang tu..Then tos dan celurkan di atas dapor. Tolak tepi dulu....

P mesin kelapa untuk amek santan dan goreng sedikit kasi color coklat. Tumbuk ikan yang direbus bersama lada hitam. Then campor saja kesemua bahan2 di atas!!

perahan asam limau+jantung pisang yg dh dicelur+ikan rebus bersama lada hitam+garam gula+kelapa yang digoreng garing+santan + bawang yg dimayang sudah

Gaul hingga sebati..then melantaklah kome!!

p/s: nanti kalo pokok pisang hangpa sakit jantung jangan lupa calling2 aku..mau buat kerabu! :D

Bukan Seekor Chef,

AKu

Comments

Post a Comment

Popular Posts