Jul 28, 2011

MALANG MEMANG BUSUK



Assalamualaikum..hari ini hari khamis..bagi aku, hari ni lah peluang utk berpuasa sunat sebelum Ramadhan kunjung tiba pada minggu berikutnya..



Malangnya, beberapa department telah mengadakan jamuan sempena kenaikan pangkat masing2..tanpa pengetahuan daku..argh~besarnya dugaanMu Ya Tuhan



Maka bertambah giranglah perut ku bercaklempong, bergamelan dan menghasilkan irama kentot yg kurang enak...ahak :3~



Sedang semua staff menikmati juadah, aku ditugaskan menjaga kaunter pertanyaan pelajar..sambil2 membaca suratkhabar, diriku dikejutkan dgn suatu bunyi aneh diikuti suara mengerang dari seorang hamba Allah...



MasyaAllah....menitik-nitik darah keluar dari hidung mangsa membasahi lantai di koridor bawah tangga...dahi pon parah jugak..macam mana ni?apa nk buat?dial 999 ke? (panik gila kot..)



Nasib baik ada UTP Health Care Center...terus boss hantar student tu ke klinik.kesian hidung mangsa patah dan dahinya luka teruk disebabkan kecuaian semasa lalu bawah tangga..mana tak nya orangnya pun tinggi lampai



Sejurus melihat darah2 tu, serta merta selera makan ku tertutup utk hari ini...alhamdulillah~selamat puasaku :)



Tapi teringat2 lagi budak td..hmm dahla dah nak start puasa..nak buat macamana malang memang xde bau dik ;(




p/s akak : Kemalangan boleh berlaku di mana-mana...berhati-hatilah di mana jua anda berada walaupun di bawah tangga


Jul 25, 2011

KEHILANGAN

fuh masih terasa kepenatan penjelajahan dari Tronoh - KL - Kuantan - Paka. kali pertama diriku se"independent" begitu~tp x sempat gak nak tgk arwah nenda..

setibanya di rumah pd 8.30 pm, semua org dtg peluk tepuk2 bahu sbb aku terus meluru ke bilik tidor nenek..yang tinggal hanya wheelchair,katil dan bantal yg masih ada bau arwah

kebiasaannya bila aku bg salam, arwah yg menyahut..."sapa ni tok?cuba teka?", sambil tutup mata tok dr belakang

tapi kali ni ............aku nk main teka2 dgn sapa?pergimu tiada pengganti ;(

pagi keesokannya....ada bacaan Yasin di pusara arwah.aku yg plg excited nak pergi sbb x sempat nk jumpe ketika pengebumian arwah

terlupa nk bwk segala persiapan. *sigh* betul la org2 ckp -sediakan payung sebelum "hujan".

aku tahu meratapi di kubur itu sgt menyeksakan orang yg telah pergi..tapi apakan daya aku juga manusia biasa yg lemah mengawal emosi. maafkan aku nenek ;(

aku cuma nak bersendirian biarpun org dah gulung tikar melangkah pergi tinggalkan nenek..

tapi napela ade jugak yg bertindak tarik aku keluar dr kawasan perkuburan tu...lupe plak aku dh melanggar "peraturan" kan :(

kapan bila lg aku dpt berjumpa nenek..kenapa bkn di dlm mimpi?kenapa?teringin sgt ;(

Yang Kehilanganmu,
Cucumu

Jul 20, 2011

mati itu pasti!




Takziah kepada c[h]unk yg baru kehilangan nenek tersayang. Al-Fatihah. Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat.


"Hidup bukan untuk mati, tapi mati untuk hidup"
"Mati bukan penghujung hidup tapi permulaan hidup"
Quoted from Stanza cinta (Ahad, 9.00mlm, TV3) <--tak psl promote crita ni dlm blog!ahaks



OH rupanya adaptasi dr novel..ish..nmpak sgt tak baca novel..tatau la plak!:P
Suka ah tgk Nur Fathia ni..lembut, sopan, dan yang penting cun~perfecto!

Eh..eh!enough for the iklan and benda2 yg melaghokan diri!Back to the topic, melihat kepada quotes2 di atas, membuatkan aku terfikir, betullah mati itu untuk hidup, kerana mati itu adalah permulaan hidup manusia yang kekal,..betapa takutnya bila terfikirkan amal yg agak tipis lagi tidak seberapa tu..solat 5 waktu pon belum sempurna, susah betul nk kusyuk dlm solat,..padahal solat itulah amalan pertama yg akan dihisab kelak...T__T

Ya Allah..Permudahkanlah urusan kami di dunia dan di akhirat.. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang..Semoga hari ini lebih baik dari semalam, dan hari esok lebih baik dari hari ini!Terima kasih atas segala rezeki yg Engkau berikan kepada kami.

Renung2kan dan selamat beramal!~=)

AAA

Jul 18, 2011

WAITING II



dulu tak boleh masuk sebab nampak NO ENTRY..no students allowed

sekarang..."terpaksa" masuk dan melayan mcm2 karenah student2

harini ramai yg takde dan aku terpaksa berjaga di depan kaunter pertanyaan

x boleh leka cket, misti ada bercekak pinggang buat muka dan sebagainya.. *sigh*

betapa ramainya makhluk yg kurang sabar seperti aku rupanya.astaghfirullah

marilah kita sama2 belajar bersabar dan kawal kemarahan. ada hikmah di sebalik kesabaran sebab bila dah dapat, barulah rasa berbaloi,nikmat dan berkatnya kesabaran itu..



Yang Positif,
Blogger @ Penunggu Kaunter

Jul 14, 2011

W.A.I.T

I wish to save myself
From this wait
This everlasting pain
Of not knowing what to do

What to say
What to feel

Awkwardness surround us
Because we are waiting
We are waiting for an an answer
A solution to our dilemma

Jul 10, 2011

Beribu Sesalan

best la plak lagu ni..OST Anissa Slot Samarinda TV3..Next week minggu last ni..tak sabar nk tgk Rozita Che Wan kantoi ngn Fiza..huahua!berani betol la~ish3..






Beribu Sesalan - Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu


Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku



p/s:Best la suara Shila anak N.D Lala ni!


Lady Sasa

NEW ENVIRONMENT

macamana lah aku boleh x perasan besok dah isnin!ya ampun .......workaholic sgt kah? *pasan-mode*

apa boleh buat, sistem kemasukan pon dah berubah kpd trisem..tu belum campur postgrad lg yg x putus2 masuk!!register tahu plak, clearance x reti2 nk buat...menjawab ah registry time audit nanti

mentang2 lah pendaftaran tu terbuka sepanjang tahun..bila nak withdraw, suke ati gitu je blah~langsung x pikir pihak lain yg akan menanggung perbuatan derang yg x bertanggungjawab & mementingkan diri sndri tuh *ok mls nk bebel pjg,mcm ada org bc je*

tapi agak menyeronokkan jugak la bila ternampak ramai rakan2 sekuliah, teman2 sebatch, secourse, seperjuangan dan x lupa juga ex-lecturers yg further study kat situ..wah!!

semoga maju jaya buat kalian semua termasuklah Cik Leha, Cik Deqnie & Cik Funna..ameen


p/s: sayangnya aku telah jatuh cinta dengan department nih...malangnya kena bertukar ke dept lain plak lepas ni..sobs!tomorrow is the day


Fb oh Fb!

Hmm..Rupanya Fb dh jadi tmpt org wt dosa dah..

1. Upload gambar sendiri/kawin/bertunang: Sedar or tak sedar, mari kita check tgk balik..ada kan gmbar yg tak menutup aurat dgn sempurna(tudung singkat/baju singkat/bju kecik + ketat/seluar ketat/pakai sandal nmpak kaki)?hmm..if ada..jom pakat2 buang..kot2 terbuat dosa free plak..n pic2 kawin/ tunang plak?takyah la nk ltk byk2 sgt..kot ada sifat riak..kot2 la..kan dosa free~

2. Upload gmbar org , MOTIF: tak puas hati..upload..pastu kutuk2..terajak sama org lain untuk komen kt situ..caci mencaci jugakk..tak paham la!agaknya budaya caci mencaci ni dh jadi budaya ke?tak payah la nk kutuk2 org sgt..ce check tgk diri sendiri..kita pon tak perfect...

3. Komen kt status org..pastu org sentap..opss..marilah renung2kan..lps ni komen yg patut2 je la kot..lg bagus tak payah komen..bila org sentap, free2 dpt dosa plak kan...

4. Fb melalaikan..pembaziran masa..lagho kan?opss..terasa plak berblogging pon membuang masa...

Hadis Rasulullah: 
" Barangsiapa yang banyak perkataannya, maka banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, maka banyaklah dosanya, dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka adalah utama baginya”


“Barangsiapa yg beriman kpd Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yg baik atau diam”. ( RW BUKHARI & MUSLIM )


ok.ckuplah itu..renung2kanlah dan slmt beramal!

p/s:motif post ini bukan nk tunjuk alim, tapi sbg renungan untuk semua mahupun tuan blogger sndiri..Wallahualam..SadakaAllahalazim!~

 -AAA-

Jul 9, 2011

YANG MAHA MENDENGAR

bila di dalam kesusahan...jgn mudah melatah, melenting, mengalah tanpa mencuba dan meluahkan.kdg2 kita terlupa itu adalah sebahagian dari "nikmat" jugak..


bila di dalam kesenangan jugak, jgn mudah menunjuk2 yg bleh membawa sifat takabur, lalai tanpa mengetahui itu semua nikmat sementara yg Dia berikan sebagai "ujian"


dalam apa jua situasi sekali pun..kita harus bercerita, mengadu utk mengurangkan bebanan di kepala..


siapa yg memberi "ujian" itu kepada kita?dan pada siapa hendak kita mengadu sebenarnya?fikir-fikirkan lah

ada cara yang betul utk bercerita bukan utk diperhebohkan satu dunia..begitu juga perkara2 yg hendak diceritakan tuh (those are some things that u should just keep to yourself)

tapi hanya satu saja yg mampu mendengar itu semua..dari saat diri kita dilahirkan ke dunia sehingga ke saat kita kembali padaNya jugak...



p/s: cara yg sebaik2nya bersujud dan menadah doa padaNya..x ckp ke 5x sehari?





emosi di tgh mlm!

hadoi~anti betol la ngn Fifi ni..asal lepas je kencing..asal kencing je lepas!~woargh!!!jual kang~~~
takkan la sehari smpai berkali2 nk mop lantai!dh jadi mcm cleaner dh..mcm free sgt tadak kerja nk buat!grrr..Chi2 baik je~masuk cage bru kencing..bagusnya Chi2..tgk2..betina jugak memahami hati wanita..ahahaahahA!ada kaitan tak?:P :P :P

tu sebek la anak2 kucing tak kencing sama..kalo tidak mmg kena halau dah..hahahaha..dh jadi cam zoo dlm rumah ni..tmpt perhimpunan haiwan agaknya..takpa..janji bersih..opsss..jgn buang air merata2 dh r..kalo tak hangin jugak la aku kalau hari2 nk kena mop byk kali...grrrr..

ni tgh2 mlm kena mop..dh over office hour kot kalau jadi cleaner pon!ahaks..hish~tu yg malas nk lepas dia keluar tu..tapi kesian plak dok dlm cage..menyekat hak kebebasan haiwan bersosial ..opss~

Jul 6, 2011

BERANI KERANA BENAR


*yawn*

baru berkesempatan tgk melodi ptg kelmarin...tu pon siaran ulangan (ahad bz unpack brg2 masuk blk baru whee!!)

rasa mcm byk plak ketinggalan plak dlm bidang hiburan, politik, isu semasa..opss

bukan apa tertarik dengan statement salah seorang pengacara Malaysia Hari Ini (MHI) iaitu Wardina Safiyya yg takkan membiarkan fitnah berleluasa dengan bercadang utk menyaman blogger yang menyebarkan gambar2 dan berita yg x sepatotnya


"berani kerana benar"

Ya! saya sokong Wardina mampu menghentikan fitnah yg semakin berleluasa di atas muka bumi ini...x mustahil org2 inesen pon boleh percaya dengan cerita yang tak tahu hujung pangkal nya dan entah berapa ramai makhluk yang dah ditabur dgn fitnah seperti itu..




p/s: Kepada blogger2 yang terasa panas bontot tu, cepat2 lah remove gambar2 tu dan BERSIH kan balik nama baik manusia teraniaya ini..sesungguhnya doa org teraniaya dimakbulkan oleh Allah..anda mampu mengubahnya






Jul 5, 2011

woargh

tetiba terasa annoyed dgn bunyi henpon!dh la tgh busy2..lps tu henpon bunyi byk2 kali..grrrrrrrrr~terasa cm taknak pakai henpon boleh?adoi!~terlupa plak tadi dgn function "OFF"..ahaks..

adoi..serabut betol la..pi kilang pon takleh wt kije lg ni..grr~stressed!

p/s: wrong timing r nk miskol2 harini..dh la sesat nk pi kilang sawit..terlajak 2 kali...grrrrrrrrrrrrrrr~~