Jul 10, 2011

Fb oh Fb!

Hmm..Rupanya Fb dh jadi tmpt org wt dosa dah..

1. Upload gambar sendiri/kawin/bertunang: Sedar or tak sedar, mari kita check tgk balik..ada kan gmbar yg tak menutup aurat dgn sempurna(tudung singkat/baju singkat/bju kecik + ketat/seluar ketat/pakai sandal nmpak kaki)?hmm..if ada..jom pakat2 buang..kot2 terbuat dosa free plak..n pic2 kawin/ tunang plak?takyah la nk ltk byk2 sgt..kot ada sifat riak..kot2 la..kan dosa free~

2. Upload gmbar org , MOTIF: tak puas hati..upload..pastu kutuk2..terajak sama org lain untuk komen kt situ..caci mencaci jugakk..tak paham la!agaknya budaya caci mencaci ni dh jadi budaya ke?tak payah la nk kutuk2 org sgt..ce check tgk diri sendiri..kita pon tak perfect...

3. Komen kt status org..pastu org sentap..opss..marilah renung2kan..lps ni komen yg patut2 je la kot..lg bagus tak payah komen..bila org sentap, free2 dpt dosa plak kan...

4. Fb melalaikan..pembaziran masa..lagho kan?opss..terasa plak berblogging pon membuang masa...

Hadis Rasulullah: 
" Barangsiapa yang banyak perkataannya, maka banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, maka banyaklah dosanya, dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka adalah utama baginya”


“Barangsiapa yg beriman kpd Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yg baik atau diam”. ( RW BUKHARI & MUSLIM )


ok.ckuplah itu..renung2kanlah dan slmt beramal!

p/s:motif post ini bukan nk tunjuk alim, tapi sbg renungan untuk semua mahupun tuan blogger sndiri..Wallahualam..SadakaAllahalazim!~

 -AAA-

6 comments:

  1. haha insap pas tgk link yg ko bg aritu!

    post je kat cni weh~misti derang takot nk upload gamba syok sendiri

    ReplyDelete
  2. ahaks!~tu r..takot r..dok jln2 pon org leh snap gmbaq!
    euwww~gila tadak kerja depa ni..>_<"
    wei..igt tak ada org snap gmbo kite kt teluk batik?
    masuk blog apa..ahahahahaA!nk search pon tak leh sbb gmbo..:P

    ReplyDelete
  3. aah kan..ptot ah die pegang dslr..tp x tangkap gambaq pun before kite menonjol di situ

    ahaks heran2..

    ReplyDelete
  4. kalo tgkap sebelom tu mesti la kite pasan..
    kena tgkap time kita amik gmbo sndri r..bajet kita tak nmpak..ahaks

    ReplyDelete
  5. aha kalo tau gitu..bek xyah suh macik pregnant tu!

    adoi cian plak kan..ingt dah bese tgkap gmbo~~

    huuuu bestnye BBQ..

    *gulp*

    ReplyDelete
  6. BEST2..jom2 nnti bbq lagi..=D =D =D

    ReplyDelete