Jul 26, 2010

MALAM NISFU SYAABAN

Salam...

Buat pengetahuan seluruh kaum muslimin dan muslimat, sebaik sahaja masuknya waktu Maghrib malam ni bermulalah 15 Syaaban 1431 Hijrah

Maka disarankan kita menutup catatan amal ibadah selama ini dan berazam untuk memperbaiki diri kita untuk catatan yang baru kerana diriwayatkan pada Malam Nisfu Syaaban buku catatan amalan kita selama setahun akan diangkat ke langit dan akan diganti dengan buku catatan yang baru.

Amal ibadah yang digalakkan adalah baca Surah Yassin 3x berturut2 selepas solat Maghrib
1) selepas yasin pertama - mohon dipanjangkan umur utk beribadat kpd Allah
2) selepas yasin kedua - mohon rezeki yg halal
3) selepas yasin ketiga - mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman dan pohonlah segala yg baik dan bermunafaat

Kemudian istighfar 11x, selawat ke atas nabi 11x dan bacalah doa Nisfu Syaaban (biasanya ada kat page belakang2 buku Yassin)

Bacalah surah Al-Ikhlas 1000x (huih mampukah daku?insyaAllah)

Lalu berpuasalah di siang harinya.

Eh lupe plak solat sunat Nisfu Syaaban:-
1) Rakaat pertama - Al-fatihah & surah Al-Qadar (1x)
2) Rakaat Kedua - Al- fatihah & surah Al-Ikhlas (3x)

p/s: sebaik-baiknya mohon ampun dari ibubapa sebelum hari Nisfu Syaaban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/ berdosa dengan mereka


wallahualam bissawab

Jul 24, 2010

DUNIA INI IBARAT SKIM PINJAMAN

kekayaan, kesenangan & keselesaan adalah di tangan kita.kenapa masih ada ramai orang sanggup hidup dalam kesusahan, penuh dengan hutang?

Tuan2/Puan2 bangunlah sedarlah ubahlah sikap. Kalau anda usaha pasti anda akan dapat apa yang anda inginkan

*copy dari status ym sorang mamat "hyprobulk"..yang peliknya dulu2 x pernah2 pon pm haku?motif apa skg kerap sgt duk pm/buzz segala?x lain x bukan misti nak pancing downline kan?

dan-dan aku tukar status "Dunia ini sementara".memang betul pon.duit2 harta2 skg pon sekadar pinjaman dari Dia..kalau nk hilang, benkrap tu bila2 masa jer..so jgn takbur sgt dengan kesenangan sekarang..

xpelah aku dikelilingi hutang di dunia.jangan di akhirat sudah..janji aku bayar pakai duit aku.bukan duit orang lain pon kan?

p/s: kalau dah org taknak/berminat tu, tapayah la paksa2 kan?meluatlah..plz?

SOMEBODY IS LEAVING



ada persamaan tak gambar atas ngan bawah??*sigh*




pasaipa la jadi lagu tu?bukannya karok tiap2 malam pon (kecuali mlm keliw0n mmg x wajar dan pusat karok konfem tutup) adoi!!ok terpaksala berpuasa kerongkong jugak bln depan yg akan tiba x lama lagi


p/s: ehem2 sapa2 yang rasa patot blah tu silakan :P syuh syuh!!~

Jul 22, 2010

KAU PERGI


Tajuk entry macam sedih dan takde kaitan dengan lirik pulak kan??hehe bukan apa, semalam "last" karok dengan jiran saya @ Cik Emi yang akan menamatkan zaman bujang anggurnya dan berhijrah ke KL plaks..

aih hilang 2 orang karok-mates selepas housemateku yang sorang tu berpindah keluar jugak

*sigh*

dah ah leha pon pergi membawa diri ke menara gading jugak..

apa2 pon aku ingin menujukan lagu untuk K Emot & Anis Atikah..Bye2 & Best of Luck korang

Kau Tetap Dalam Anganku- Azie

Sekilas ku teringat
Detik-detik yang lepas
Indahnya perkasihan
Semacam ku rasakan
Tak sanggup rasanya
Sesaat ditinggalkan

Dan seboleh-bolehnya
Ku ingin mengikutmu
Walau ke lurah dalam
Aku sanggup terluka
Demi kerana sayang
Apa jua kurela
Jiwa dan raga

Engkau saja yang sentiasa
Bermain di fikiran
Tiap masa dan ketika
Tak terlintas di hati ini
Untuk curang kepadamu
Oh kekasih

Aku berharap pendirian engkau juga
Sama-sama pertahankan kebahagiaan
Walau diacu belati tajam mengugutku
Cinta aku kasih aku tetap untukmu
Sampai ke mati
Hanya itu mampu ku beri

Tersentak lamunan
Bila diri ini disentuh
Oleh seseorang
Ku cuba damaikan
Hati yang kian berkocak
Agar perasaan sedihku ini
Tidak nampak

Di pusara ini
Ku sedia berdiri
Bersama doa-doa
Tak putus kuhulurkan
Itulah tanda kasih... kasih
Kasih yang sebenar

Wajah dan senyumanmu
Sentiasa kuangankan
Aduhai sayang oh...

p/s: best ah lagu ni..ok masuk lam lagu wajib karok!!

Jul 20, 2010

hari-hari di UTP

huh!gilo dh lama tak update blog~sebek ada free time..chewah..padahal hari2 gak aku free..hehe

harini 3rd day aku di sini.rumet tadak.balik umah.bes je aku tgk dak2 research ni kuo masuk UTP sesuka ati.osmet pon tadak.tapi rasanya ada sorang kt bilik sebelah tapi dia tak kuar2 pon..segan lak nak pi ketuk~wahahhaA..sombongnye aku..tapi pelik lak tak serempak dlm toilet~isk3.time kuo pi toilet tak sama kot..ahaks

smlm register.pegi settelekan apa yg patot~buat matric card.buat sticker kereta.soping2 apa yg patot.busy2.hahahA..harini almost done semua kerja aku.henset pon dh repair!yeah~pegi ipoh sorang2 punyalah nk buat MC tapi die ckp lambat, bulih jadi 3 minggu sbb nk check hepatitis B tu mesin die rosak..dedemM..Penat pegi tnye kt Bt Gajah rupanya die hanto tmpt sama gak~so lambat!adoi la~skrg tinggal MC n nak tunggu detailed timetable punya~fuh..ada klas yg kena blajo sorang2..cant u imagine!rasa cam amik private tuition~dedem.sah2 tak leh ponteng.benci!tak leh tido lam kelas.semua soklan aku yg kena jawab..oh no!!!!!!!!!!har3..galok sgt nk amek coursework~padan muka aku!then klas pon ada gak time wiken sbb nk skali ngn bdk part time~haih..wiken yg horor!tapi tak kisah la bukannye de ramai geng nk berhibur cam dlu dah pon..hehe.cuma tak bes la takleh adjust balik time wiken.huhuu


tapi belek punya belek takde la byk sgt kena blajo..cam kejap je..wahahA..suka ati wt hypothesis sendirik..dah la subject core~gile..heat integration.modelling.refinery.oh!dh luput dari otak aku since keluar exam hall kot!waHAHhahA~chaiyokkkkkkk!berusahalah~setahun setengah je!chewah saja nk sedapkan hati tu~~


okay cukup stakat ini update sal aku..ngntuk sudah!esok plan nk settlekan bende lain plak..har3..sebek la rumet aku ni bawok tv..takde bosan sgt..leh layan ilusi petang2..heheh..


slide



p/s: UTP sunyi siot budak undergrad tak masuk lagi~tak rasa mcm universiti pon..hahhahA.sunyi sepi ting~




==miss lonely==

Jul 19, 2010

CHILL LAH


hah ada bran?click sini !!i malasss lor plak!sapa2 yang rajin dan ada bakat tak terasah tu boley la cuba2 yer

selamat mencoba =)

Jul 18, 2010

FAMILY FIRST

lepas sorang-sorang adik2 ku kembali ke pusat pengajian masing2

yaya usia makin meningkat.masa makin jauh meninggalkan kita.

terimalah hakikat itu

pssst..malas betol nak hulur tangan.nanti kena cium..hui lagilah rasa "dewasa"

tapi bersyukurlah kerana masih diberi penghormatan sebagai kakak/org yang lebih tua dari mereka kan?

geleng kapla tengok kes saman-menyaman anak beranak zaman sekarang..memang x kenang dek untung. demi cinta,harta,duniawi sanggop mengenepikan darah daging sendiri.pokok pangkalnya, bila dah susah tu pasti keluarga yang paling diingati.yela dari perut sapa korang keluar kan?

sedih bila teringat satu ketika dulu (mcm lama sgt je,ada la beberapa bulan lepas), ketika aku duduk bersebelahan seorang makcik di dalam bas ke KL.katanya nak pergi rumah anak perempuan dia tapi henset abis crdt pulak.aku offer pakai nset aku dulu tapi dia xmau then tergopoh gapahlah pegi cari topup kat gerai2 kecil di stesen bus tu

malangnya beliau tidak tahu menopup.so aku dengan ikhlas hati memberi bantuan yang x seberapa itu.katanya semalam dia ada beli topup tapi untuk anak perempuannya yg kat KL tu..
(hmm tgk.sanggup mementingkan anak dia dulu)

sejurus selepas dia membuat panggilan, tet tet tet (1 mesage received).macik tu terkejut sebab tu sms anak perempuannya untuk bf dia maybe sebab ada word "syg,abg".then tergopoh-gapahlah anaknya itu call suruh mak dia delete sms tersebut.kenapa dia cuak?sebab sms tu ada unsur2 kutukan dan umpatan ibunya sendiri.masyaallah

tak rasa bersalah ke kat seorang ibu yang datang dari jauh nak pegi menumpang rumah dia.boleh pulak dia cakap mak dia ni beban?

aku pon rasa terkilan jugak.eh eh jangan salah sangka..saya x skodeng pon sms macik tu tapi dia yang bagi suh reply..macik tu kurang mahir kot.kalau angkat call laju je..

hmm malas nak cakap panjang tapi renung-renungkanlah yer..sedey ngan macik tu.apa la jadi kat dia lepas sampai Hentian Duta tu.dahla dia ingat turun kat Pudu.xtahu kot yang Pudu under construction.bantuan yang aku mampu hulurkan: bagi cadangan suruh anak dia amek/amek Rapid Bus ke Pudu..

p/s: mintak2 la terserempak lagi dgn macik tersebut.banyak sgt kisah2 hidup dia cite kat aku termasuklah rekomen salah sorang anak buah die..aaaaa xpelah thanks but no thanks macik :)


Jul 17, 2010

DESPICABLE ME

nampak x ada 3 ekor kepala kucing agnes tengah tengok tu?ijau,merah, biru.nak bedtime story book macam tu jugak!!

psss..boley baca kat anak "esok2" :p

Does this count as annoying, I'm gonna die, It's so fluffy! - agnes

AWAS!UBAT ATAU RACUN?


since mak saya ada menghadiri kursus anjuran Jabatan Kesihatan Malaysia, dia menyarankan kita agar berhati2 dalam menggunakan ubat.

Amalkan 5B
1.Betul Empunya
2.Betul Ubatnya
3.Betul Dos
4.Betul Masa
5.Betul Cara

Penggunaan Alat Dekoder seperti gambarajah di atas adalah untuk memastikan ketulenan label hologram meditag yang tertera di botol ubat anda.

Untuk kepastian ubat anda selamat untuk dimakan atau tidak,boleh la check di http://www.knowyourmedicine.gov.my/

-fuhh..ok selesai sudah amanat mak sy untuk korg!mkn ubat jangan sebarang yer :)

Jul 16, 2010

NAIK NAIK NAIK NAIK LAGI

The new price for RON 95 petrol will be RM1.85 per litre from RM1.80 per litre previously.


For RON 97, the new price starts at RM2.10 per litre, and will be reviewed monthly.

Diesel will be priced RM1.75 per litre from midnight.

For LPG (cooking gas), the new prices are RM18.50 for 10kg, RM22.20 for 12kg and RM25.90 for 14kg.

Sugar prices, meanwhile, have been increased to
RM1.90 per kg from RM1.65 per kg.



-brought to u by NewStraitsTimes

Jul 11, 2010

WHATS NEXT?

1st time kena pegi sorang2..dahla tempat plg jauh yang aku pernah pegi selain perlis ni.

woho dari utara ke selatan pula!

wish me luck^^

p/s: belum panas lagi bontotku kat perlis ni.haduyai!!~

Jul 10, 2010

REDBOX KARAOKE + BUFFET @ SOGO


woo untuk keriangan karaoke + buffet yang berbaloi, saya cadangkan ini

thanx to Aswad for ur nice plan!also not forgotten to kN & yana for making our last nite =)
next time kena bawak Aswad lagi sebab ada membercard boley karok 3jam lagi!~
and non stop nyam-nyam!~ :D

p/s: semalam 1st time tengok station LRT tutup.kaunter tiket tutup.machine tiket tergendala.q yang panjang.hoho tren x bergerak!ngeri woo..panic2.nak nek taxi/bus pon jalan jam + hujan!hui hui~x suka la mcm ni.xpela saya duk kat cni tenang, jimat dan dekat dgn semua tempat! :)


Jul 8, 2010

MANGSA KEADAAN

apa perasaan bila berada di celah 2 org rakan yang sedang berada dalam situasi perselisihan faham?

serba salah.tertekan dalam membuat keputusan.terpaksa atau boleh dikatakan sebagai mangsa keadaan!

tapi salah siapa?salah aku jugak ke?aih tolong la rakan2..tolong hentikan semua ni.tambahan dah nak puasa pulak tu nak raya pulak tu raya haji , krimas dan akan masuk tahun baru.berubah la

janganlah menjadi punca perselisihan rakan2 yang lain pulak ok!

aku doakan moga Tuhan membuka pintu2 kedamaian dan mengeratkan kembali silaturrahim di antara kita semua.amin

-peace no war-

DUNIA BARU -REUNION-

adoi ler...lawak giler babas series kali ni..mcm x siuman,mcm sawan,sengal pon ada..

x sabor nak tunggu episod 15 neh!!kaman gua.com!! xD

oh watak kegemaran aku x berubah2 dari dulu - Tajul :)

yang peliknye tu pasaipa la x tayang kat tv je?ish2 saja la tu nak pomot website gua.nak mewajibkan jalurlebar/berokband 1 malaysia!!~


Jul 6, 2010

casa lagenda cafe

hmm..last wik pegi SP punya la nak try kt kafe yg Sh Nur try kt SP..peh..punya la cari tapi tatau yg mana satu..ada 1 kafe ni cam hebat gile..time nak masuk tu kt pintu blkg die byk gel botol liquor..trus tak jadi masuk..cam kafe cina je..ahahahA..n dekat2 situ round punya round nampak 1 kafe ni now, open..casa lagenda kafe..memang sah2 baru bukak.mesin duit pon tadak..pakai kotak je..wahahahHAHaA..

sampai2 dh pukol 3 lebey!buleh gerak nak gi SP pukol 1 lebey..then zohor kt Gurun la..sempat la aku lunch dlu kt umah..tapi kebulo gk r..dh pegi kafe aku pon nak try la western...skali die ckp staff die yg wat western tak sampai lagi..tak masuk kije lagi..gilo pe..lmbtnye masuk kije...isk3..frust tol la~

then aku pon dh tatau nk order pe main bantai je la order kue teow latna...
hahha..ni tadek sayur. aku kan carnivor tegar~ tapi pelik kue teow latna takde telor?kuah boleh tahan sedap..tahniah!

cam bese..air feveret~manis!euww



ini SET D..set nasik2 dgn lauk..asam pedas ikan pari..hmm..terlebih kunyit..pahit daa...tapi mak aku ckp okay je sbb panas2 + tgh kebulo sbb die blom lunch lagi...ahahhaA


Apple juice large@jumbo..tolong r..igtkan gelas beso..skali ramping, kurus dan tinggi..hHAHAHaA



ni sapa lak..tuan kafe?hehe..inilah lady sasa..strong lady..ouch!

kafe ni buleh tahan bes..ada 2 LCD..satu sederhana..satu lagi beso gedabak..masa aku pegi die dok renovate2 lagi..hahaha...okay nanti nk try western pulak..!=D


==carnivor tegar==

Jul 2, 2010

TUDUNG KOTAK2



TUDUNG KOTAK2

LIGHT BLUE + WHITE

TUDUNG KOTAK2

LIGHT PEACH


TUDUNG KOTAK2

WHITE/LIGHT CREAM

TUDUNG KOTAK2

LIGHT BROWN

TUDUNG KOTAK2

LIGHT PURPLE


TUDUNG KOTAK2

LIGHT PEACH

TUDUNG KOTAK2

MAROON

*RM38 sepasang*

TUDUNG BERLIAN (DWI-WARNA)

TUDUNG BERLIAN DWI-WARNA

DARK & LIGHT BLUE

TUDUNG BERLIAN DWI-WARNA

DARK BROWN + LIGHT BROWN

TUDUNG BERLIAN DWI-WARNA

RED + DARK PINK

TUDUNG BERLIAN DWI-WARNA

LIGHT & DARK PURPLE

TUDUNG BERLIAN DWI-WARNA

DARK & LIGHT ORANGE

TUDUNG BERLIAN DWI-WARNA

LIGHT GREEN + PEACH

TUDUNG BERLIAN DWI-WARNA

DARK & LIGHT PINK

*RM40 sepasang*

Jul 1, 2010

pendiam vs peramah

suke org tegur kita ke / kita yg tegur org?

huhu smlm sy pegi pasar malam dan bertembung dgn 2org "rakan" sekerja (memandangkan x rapat sgt pggl staff jela yerk?)

sorg pendiam dan sorg lg peramah.

so kesimpulannya yg pendiam tula sy harus tegur dulu manakala yg peramah tu xpayah je (mmg dia yg tegur dlu!)

maka izinkanlah sy mencipta sebuah hipotesis

semakin pemalu n pendiamnye org itu, semakin kerap kena tegur org itu

:D :)