May 24, 2010

BARU KU TAHU....



rupanya macam2 jenis.macam2 nama bahan2 untuk buat kek ni. macam nama2 chemical pon ada

nak bukak kedai kek pon kena la tahu specific name/nama2 lain bahan2 kek ni

pagi tadi kebetulan nak pickup ucu linda kat stesen bus kangar, aku & wani teman k najwa shopping bahan2 untuk buat kek yang dipesan oleh Puan Ku Syahidah yang sekarang tengah menyambung pengajian PHD di Kobe, Japan.

Antara bahan2 yang dipesan adalah seperti berikut: -

- Bread improver
- Shortening
- Bread Softener (cam softlan plak)
- Ovallete (ni dah bese dengar)
- Yis mauripan packet2 (ni pon)
- Vanilla essence
- Pewarna makanan (merah,hijau,pink,biru,err)
- Tepung Kastard
- Cake Stabilizer
- Krimwell (ni paling susah nak jumpa!!)
- Emulco (chocolate & strawberry)
- Pandan paste
- Piping untuk aising (yang ada mcm2 size mulut?:->)
- Acuan kelim karipapapapapp
- Acuan Semprit

Banyak yang aku tak pernah dengar. Satu je yang x jumpa td iaitu Cake Stabilizer.Tanya kat kaunter rupanya nama lain untuk ovallete.ceh!!penat je cari satu kedai..

hmm baru ku tahu betapa rumit & susah jugak formula nak buat bread/cakes ni. patotla wujud baking & pastry course


ni la kek yang k Ann buat khas untuk besday Ammar, her son =)

p/s: aih xle jadi ni.kena start belajar buat kek..nanti besok besday anak boleh buat kek sendiri.xpayah susah2 tempah kat kedai!! (berangan laagiii)

No comments:

Post a Comment