Nov 6, 2010

JOURNAL BANJIR 2010



Orang cakap perlis ni 5tahun sekali banjir besar..tapi xde pulak seteruk tahun ni *sigh*

Kalau x silap, hujan x henti-henti dari hari Sabtu (30/10) sehinggalah Selasa (2/11).memang tepatlah ramalan kaji cuaca *thumbs up*

1 NOVEMBER 2010

Tetapi tetapkan ku gagahkan jua p kerja Isnin tu (lastday dah masa tu sebab hujan x benti walau sesaat pon)..officemate lain sume amek halfday sebab takot laluan blk ke rumah tutup..aku sorang je yang tinggal melangut takwat apa (eh chatting ada la kot :P)

Ok lah mcm biasa pukoi 6 setengah aku chow dr ofis,x berani lalu blkg takot ayaq dah naek..so lalu depan...sampai roundabout dpn putrapalace kering lagi..ok line clear!(sedapkan hati).sampai rumah, k Aja my ex-housemate call nak tumpang iron baju sebab dia ada dinner kat Putrapalace mlm tersebut.katanya Arau dah blackout.dlm hati "dah teruk agaknya kat sana".pesan k Aja "p la beli barang2 dapur apa yang patot utk seminggu ni,nanti hangpa kebuluq"..then aku & k Nani pon beredarlah ke New Hafifah tapi malangnya banyak rak yang kosong.brg2 dah sold out agaknya..*OUT OF STOCK*..lalu mencoba nasib di Borong Din n tapau nasik goreng ikan masin di restoran berhampiran..setengah jam kemudian *KEBABOOM*..blackout..15min kemudian baru siap nasik kitorg

Dalam perjalanan pulang,kami melalui jalan roundabout malangnya *TETTT*..ayaq dah naik paras lutut kot.terpaksa aku gagahkan jua kancilku supaya bertahan nafas utk mengharungi jalan tersebut.terpaksa melanggar peraturan dgn membuat u-turn sebelum roundabout (darurat x wajar disaman kot + sebelah aku pn polis gak & dia yg suh aku wat u-turn kat situ!) *dont point ur finger to anyone* =b

Alhamdulillah selamat tiba di rumah..termengah2 CBN aku nengok..pesan jiran2 jgn lena sgt tidor mlm nanti.BAIKLAH MACIK!!zZzz -.-

2 NOVEMBER 2010

Memang betul firasat aku, kol 3.30 pagi, K Nani dapat panggilan dari balai yang Empangan Timah Tasoh nak bukak 4 pintu kol 5 japgi..apalagi, sekelip mata je bilik kitorg clear..haha mcm superhero pn ada.masa tu aku blur nk packing apa..dalam hati "oh ni belum lg tsunami, nasib baek aku xde heart attack"..dah siap packing apa yg patot & bwk naek brg2 atas almari tinggi

Sesi menyelamatkan kenderaan masing2 ke tempat yg lebih tinggi dan tak berisiko utk air naik..Lalu dapat port yang baek punya.atas benteng tepi playground Taman Ira..dekat ngan kawasan rumah.senang nk skodeng dari jauh..tapi kebanyakkannya park kat atas flyover la.highway la.tengah bndar la.aku x prefer sgt la lokasi sebegitu pasalnya orang salu je langgar lari mb diorang x sengaja tapi orang kata malang x berbau...sebab nmpk dgn mata kepala aku sndri ada kereta yang pecah lampu dpn/blkg tersadai atas divider..mb hanyut dibawak arus deras.who knows?

Dah settle selamatkan kereta, kami masih kemusykilan sebab jiran2 semua sdg lena diulit mimpi bagai takde apa2 yang berlaku..*blur-blur*..nk ketuk bg salam serba salah plak..so kami pn sambunglah tidoq balik.pukul 7 ada la sorg macik kepochi dtg dpn pintu suh tadah ayaq..tp ayaq x putus2 pn..ada je (haha belagak)..pukul 11 *BUZZZZ*..tetiba tv gelap.kipas benti pusing.blackout dah.tudia~~*dah teruk sgt kot kangaq ni*,terdetik seketika. Dalam kelaparan, ku petik buah mempelam yg subur bergayut2 di dahan pokok tepi umah..cicah garam belacan Nia Iwani..pergh!!~melantak beskut,kacang,kerepek (hasil hamper Izati dpt masa dinner smlm).

*KIOK KIOK*..semua tertanya2 dari mana datangnya bunyi-bunyian tersebut.rupanya dari perut kami bertiga..utk menyedapkan perut, kami membawa perut berjalan2 melihat kawasan banjir dpn putrapalace.tmn ira jaya dan blkg umah..motosikal pn dh kedengaran mcm motorbot dah..buah nyior bergelimpangan terapung atas jalan..bahaya betoi!tetiba nampak kelibat macik @ mak Cik Emi..ingtkan dia still kat kL lagi..apalagi,meraih simpati la...masak nasik,ikan goreng sambal & telur dadar..masih ada yang prihatin =)

6 setengah ptg- hari semakin gelap.ayaq tinggal sejengkal lagi nk msk rumah.kami terlalu leka sehingga terlupa nk beli lilin!dalam kelam,nampak cahaya lampu suluh dari umah macik.rupanya signal nak bagi lilin spa aromaterapi!!haha lalu meredahlah aku smpai kapla lutut..eww sungguh!nmpk katak berenang2 ketepian..mcm2 ada ~_~

8 malam-kedengaran seperti bot penyelamat tapi bukan!eh jip lah...rupenye k Aja mintak bantuan rescue kitorang..fuh muat plak tu berhimpit-himpit..wondering nape enjin jip ni x mati pn walaupun redah ayaq sampai paras pinggang..bkn storm pn..kecik sgt!!nyawa2 jip dah masa tu.alhamdulillah selamat smpai ke quarters Sek Men Syed Sirajudin, Jejawi..xde air berlopak sket pun!kalau tau, kami park keta kat cni dah.Tidor kami x lena sebab dlm kepala teringat kat keta masing2..entah apa la nasib mereka T___T



3 NOVEMBER 2010

Celik je mata, x sedap hatilah..nak p tengok ngan mata kapla sendiri jugak!maka kami pon berjalan-jalanlah sambil mkn kacang cap tangan..4 dara pingitan (opss 3 je) ke kedai runcit Aunty..kebetulan sebuah lori berhenti turunkan ramai rakyat jelata bertanya hala tuju kitorang dari mana nak kemana.Pacik Driver tu pn offer nak tumpangkan kitorang ke Kangar tapi sampai roundabout jelah sebab dalam simpang masuk Tmn Ira tu..timekasih Pacik Lori!! =)

vroom vroom..~

Sepanjang perjalanan dari Jejawi-Kangar, byklah premis2 jualan yg ditenggelami banjir.Kesian.Mesti byk kerugian yang kena tanggung


Deretan kedai seperti 7E,pasaraya, klinik, workshop @ Taman Sena Indah

Stesen Minyak Esso @ Repoh

Lepas lori drop kitorang kat roundabout maka terpaksalah meredah air sampai ke pinggang sehinggalah ke simpang masuk Taman Ira.Pacik2 bomba cakap ada jumpa ular..ngeri!nasib baik kitorang x terserempak ngan snake!

No Entry!!

Alhamdulillah rumah x masuk air pn & kereta masih selamat..cepat2 kitorang cari plastic tutup ekz0s sebab tgk kereta org len buat mcm tu jgk :p haha!!tak0t air msk dlm enjin

nyawa-nyawa kereta!!xnmpk dah benteng

Okaylah!hati dah lega & tenang sedikit..boleh tidoq nyenyak ini malam..zZzz

4 NOVEMBER 2010

Bangun pagi, gosok gigi ,makan roti ,cicah kari :D
Pagi tu, k Aja masak nasik lemak, k Nani masak sambal tumis ikan bilis..alhamdulillah lah..xdpt aku bygkan suasana di kawasan penempatan banjir.dengar kata ada yg terputus bekalan air & elektrik..aku pn hairan nak selamatkan/menyusahkan?hmmph!

Tengahari dpt plak jemputan makan2 kat office sekolah...layankan aje..nasib baek sekolah ni x naik air..boleh pegi melawat Mini Zoo..mcm2 ada kat sana - memerang,ular,helang,burung2,ayam2,tupai,rabbit,monyet,kura2,ikan,ulaq etc...antaranya yang ni sorang la c0mel lotey.."kena cari jodoh utk rony ni yang, nanti berdosa kita tau", kata K aja kpd hubbynya

R0ny!!mcm nama pemain b0la sepak

Dekat Maghrib tu, pulanglah papa membawa ikan2 segar dari banjir!h0bi beliau memang memukatlah, nak bagi makan kat si R0ny & kura-kura.Banyak 1 baldi tapi aku sempat snap 2 ekoq ni jer..yg len x berani sbb melompat2 nyawa2 ikan

ikan lampam?besar punye

Lepas makan semua nak layan Durja Ningsun tapi menjerit2 mcm org histeria..Abg Jude wat kerja gile ajak kitorang teman dia p round2 1 perlis tengok kawasan banjir..layankan aje~sonok gak jln2 cari pasal ni kan =p

Kawasan umah kitorang dah kering banjir..bekalan air & letrik pn dah ok..so besok la cadangnya nk blk..

5 NOVEMBER 2010

Phew finally!!kembali ke pangkal jalan jugak..ambil masa 2jam jugak la nak sapu, basuh, sental & mop lantai luar & dalam rumah, toilet..nasib baik rumah sewa kami kecik je..n nasib baik jugak x masuk air dlm rumah :)

Pukul 7 semua tanya nak makan kat mana..xkan nk redah air p Taman Sena plak..ish~maka kami plan melepaskan gian ikan bakar di Jeti Kuala Perlis..

n0m n0m n0m =D

6 NOVEMBER 2010

Hari ni barulah bleh bwk CBN berjalan-jalan melihat alam!alhamdulillah xdak kena redah ayaq pn ikot jalan behor tadi..

Tertanya-tanya jugak ni berjayakah si Leha meredah banjir semata-mata utk melihat keadaan rumahnya di Bintong..

Goodluck dear!!~isk T_T




4 comments:

  1. hahaha~GILA r..brani tol meredah air smpai pinggang!isk3~

    ReplyDelete
  2. hehe baru la rasa banjir tu...ni tengok je dpt apa? :P

    ReplyDelete
  3. hahahaA~dpt pengalaman terkandas!=p

    ReplyDelete
  4. ntahnya cang, leha tgk ja dpt apa la sgt..

    ReplyDelete