Nov 8, 2010

jurnal banjir 2: berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian~

bes lak aku baca journal banjir chunk kt bawah ni~lawak pon ada...keh2..jahat!ni jurnal aku plak org Perlis yg bermastautin kt luo Perlis nk balik tgk banjir~huahuaA!

5 Nov 2010
830 am...
Fuh!inilah masanya~dh plan nk balik kg halaman untuk melawat tapak banjir..dgn penuh excited, tik tik2..1 new msg.."Salam, suatu lawatan pemantauan banjir telah diadakn pg ini & didapati keadaan banjir yg melanda Perlis belum pulih sepenuhnya.Adalah dinasihatkan supaya ditangguhkan dlu kepulangan memandangkan dikhabarkan ada sebahagian kawasan d jln kangar-a.star turut ditenggelami banjir ditambah pula dgn keadaan cuaca yg agak tidak menentu hari ini..." tudia..from abg...cm reporter!hahahA!pnjg gila msg..hmmm...lps tu berdering2 la telefon aku bunyi...

1130a.m 
"tanya sama hati apa asal sayang"..gulp..terjaga aku dari "nap"..call in...rupanya bapak aku..dh round sampai Mergong rupanya~!ok, jln kangar-alor star banjir..jln faveret nk balik kangar...tapi boleh la gagah2 kalau nk lalu jugak~highway changlun-arau dh tutup!2 lg option, 1.jln titi ban, jln kecik dr kuala kedah, tembus kt blah2 ayer hitam..(tapi bapak aku ckp takyah la lalu jln kecik..huhuhu..2. aku tatau blah mana,.tapi kwn aku gitau keluar blah A.Star utara then keluar kt Megat Dewa, pergi Kodiang...blur seketika!aku trus membatalkan hajat untuk pulang lalu menghantar sms kt kakak aku gitau tak jadi!

100 pm
tik tik!2 new msgs.1 miscall..rupanya kakak aku ajak balik jgak..huahua!Aku apalagi~trus capai towel mandi dan bersiap2 untuk pulang..memang r pantang diajak!silap r ajak aku..kwang3~tnpa berfikir panjang trus cek2 kete dan memecut laju!vroom3..smpai di Taiping dh pukol 430..heheh.gerak pon lmbt..nk kemas2, smpt la pukol 3 baru gerak!kakak n abg ipar dok offer kete depa..katanya tinggi..senang la nk meredah banjir!hahahA~tak syg kete ke meredah banjir kete baru tu???aku dengan segan silu menolak offer itu dgn alasan nk balik tuko tayar baru..hehhee~sebek ada alasan!=p
730pm
Akhirnya dh keluar highway..smpt la benti asar kt Gunung Semanggol..dh la before tu tersilap masuk highway taiping-ipoh time amik kakak aku kt taiping!!dedem~dok ralik sembang sgt~sebek leh keluar kt changkat jering!ok.dh keluar highway,ktorg dok bising2 dlm kete..mana banjirnya!kt jln kuala-kedah smpai tesco kering gila..tiada kesan2 banjir..hahahahA..smpai kt traffic light kt tesco, dgn suspennya aku pon belok ke kiri nk menghala ke Kangar~!dem dh gelap..suddenly MYVI putih kt dpn aku benti tepi jln..adoi..suspen siot..ku tgok kt dpn mmg takdak keta..motor2 seme pon benti tepi jalan..aku pon benti gak..rupanya bnjir,..pakcik moto kt sebelah gitau air dh paras pinggang!erkkkk...rupanya sja je over..dia ckp sebenornya paras peha..sja bg over takot ada org lalu jugak..hahahA!trus aku patah balik..aih..mmg tadek kete lalu lgsung..ada lori n storm je yg lalu..dh la gelap..kalau cmni Grand Livina pon aku tak brani kot nk lalu!sebek tak tuka..kalo tak frust je..pastu try la masuk jln shahab nk pergi jitra..kt situ pon takde kete lalu...

8.00pm
trus dok pk nk pi shahab naik bas balik Kangar.,turun kt KuALA Perlis..hahaha..gila betoll..pastu pk punya pk tak jadi la sbb nk kena tinggal kete then takot banjir kt Shahab..plus takot takde sapa leh amik kt Kuala Perlis sbb banjir takleh keluar rumah..wuuuu..terpksa cari hotel untuk bermalam..before cari hotel smpt gak la bershopping stok makanan kt tesco Mergong!hhahA~destinasi utama,T-hotel..grrr dh full!then ada lg 1 motel apa tah..tadak air(lupa lak keluar berita, bekalan air di Alor Star terputus sbb banjir!)gila~trus aku memecut ke Sg Petani..

930pm
wuuu..pi cari hotel semua full!stressed gila..rupanya Deepavali~dlm hati dok geram!apsl nk beraya kt hotel ni!grrrrr..marah plak kt India2..hahahahA~kakak aku lg r dok bising lam kete..nyesal!kesian kt aku...hahahaaA!aku tak kisah pon..dok kt utp pon sorang2..bosan je..baik jln2 if takde rezki nk balik pon...dh la cari Sri Malaysia susah nk jumpa...jumpa2 plak full..grrrrr...frust gila kot..then patah balik kt hotel first yg ktorg tanya-Casa Lagenda..(tinggal family room je sbb tu tak amik...cm terlebih katil)..smpai2 dh full!nyesal tak book tadi!grr...Swiss In pon full..die gitau de kosong lg kt SP in..pergi2 rupanya dh full house gak~!!arghhh~~dh r ngntuk!dh pukol 11pm..semua motel yg jumpa tgh jln pon dh tnye tapi seme full!gila~cubaan terakhir D' Vista Hotel tgh bandar SP selatan!dok pk kalo takde gak terpksa balik taiping!dh tak dpt pk hotel apa lg ada kt situ...fuh!akhirnya...sebek ada lg bilik kt d Vista tuuu~~~~yeyyyyyyyyyyyy!dgn harapan esok boleh balik Kangar..dh la tak gitau kt mak nk balik..last skali tadi, gitau tak jadi balik je..wahahahahA!

6 Nov 2010
7.00am
dengan penuh bersedia kakak aku pon call mak gitau dok kt SP;...hahahaA!sebek tak kena marah..mak siap gitau de sale kt Ariani n pesan 1 tudung nk pakai ngn baju kurung dia..!hahaha,,,...lawak tol mak aku ni....
730a.m
phone kakak aku berdering..it's Papa...rupanya bapak aku baru call bilik gerakan Kedah..jln Kangar-Alor STar ditutup untuk kenderaan ringan...wuuuuuuuu!down gile kot kakak aku..hahahahhaA!ok pas bekfes trus smbung tido..igt nk balik lewat2 skit r..(aih..dh la free bekfes kt hotel tu tak sdp+tak byk choice..x terubat hati yg gundah langsung!)
11.30 am
before balik ktorg pon jln2 la kt SP..berat tol hati nk balik..so shopping la skit untuk mengubat hati yg lara!hehehe..smpt lg beli LCD~sale deepavali!hahahahA~gila la..before balik, lunch la dlu..smbil main2 sms ngn chunk..dpt je sms chunk gitau osmet die dh lepas balik jitra, trus aku mntak no bilik gerakan kt bapak aku...wah!ada harapan lg nk balik ni~kuang3...pg yg gelap kini sudah terang!blink2..ok, rupanya jln highway dh dibuka smpai bandar darul aman!phew..trus aku drift balik..rupanya smpai kepala batas je yg bukak~smpai situ je trus jam..nk exit pon bukan main lama tunggu setengah jam!dh la panas...kakak aku dok bising2 dh..kesian die..penat kot bawak budak...panas terik..aircond pon tak rasa..dh la jam..tak bergerak..~org pregnant..hahahA!aku masih bersabar walaupon kdg2 ngeluh sbb jam.tapi dlm hati hepi weih nk balik punya pasal!cm tak caya dh smpai kt Kepala Batas tu..wahahahaA~
5.30pm
yey!akhirnya smpai gak di rumah tanpa merendam WKL9430...alhamdulillah..semua laluan kelisa aku kering~hik3..kalo tak kesian la kt dia,...sronok tidak terkata!byk tol rintangan...dh la cari hotel semua full..menguji kesabaran betol~tgh penat2 takde plak tmpt berehat..hak hak!smpt la gak tgk banjir kt tepi2 rumah org..kesian!rumah sedara aku siap ular masuk lg..ish3..rumah tok aku jadi penempatan 3 family bapak sedara aku..sebek la rumah aku selamat..alhamdulillah..

Moral of the story: nekad membawa berkat!stubborness leads to hardship!<---ini peribahasa sendiri...opss!
ok..peribahasa yg betol: usaha tangga kejayaan-berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian, bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian - applied!!yesszza,,

hohohoh~=p sori tadak gmbo banjir..ada gmbo makanan je aku snap..tah pape..

ole2 dari SP...akhirnya jumpa jugak tabung comel+besar kt living cabin. dh lama cari ni..ada lg 1 kepala doraemon tapi tak besar..wuu..geram je cm nk beli 2!hahahA~

4 comments:

  1. ok dh ada tabung!!xyah dah beli adiah..haha!

    ReplyDelete
  2. OUH takpe dpt tabung comel byk2 aku suka~..wahhahaahaahA!

    ReplyDelete
  3. pas kuaq kat kepala batas tu, ikot kodiang ka changlun?

    ReplyDelete
  4. jitra-kodiang..changlun manaleh banjir

    ReplyDelete