RESEPI DI HARI THAIPUSAM
hari ni officemate kitorg (Puan Maizatul) datang bawak choc moist cake kukus..
aku memang x pernah try buat apa2 jenis kek kecuali kek batik lah :p
sebab senang..xde bakar2 or kukus2..just penyet2 masuk dlm fridge. ting!siap :)
tapi rasa macam nak cuba la choc moist cake ni sebab macam ramai sgt org tau buat kan?
inilah resepi Choc Moist Cake (Kukus) turun temurun bak kata K Mai ...
BAHAN-BAHAN :
1) 1 1/4 cawan tepung gandum
2) 1 sudu kecil soda bikarbonate
3) 1 cawan serbuk koko
4) 1 cawan minyak masak
5) 1 cawan gula pasir (3/4 cawan pun OK)
6) 1 cawan susu cair
7) 1 cawan susu pekat
8) 3 biji telur (dipukul seperti biasa, 2 biji pon dah cukup)
p/s : bahan-bahan 3 - 7 masak atas dapur dulu dengan api kecil sahaja sebab nak larutkan gula pasir tu je..
CARA-CARANYA :
1) Masak bahan2 3-7 sehingga sebati dan cair.
2) Biarkan sejuk/suam kuku
3) Masukkan telur yang dah dibelasah itu ke dalam campuran dan kacau sukehati kau lah.
4) Masukkan tepung gandum yang telah digaul rata dengan soda bikarbonat
5) Gaulkan semua bahan hingga rata dan sebati.
6) Kukus campuran kek hingga masak (45minit - 1jam paling lama)
p/s: petua kukus kalo nak cepat masak jangan asyik bukak-tutup-bukak-tutup tudung periuk tu!renung-renungkan.selamat beramal!!
haha,,chunk~ ni ko wat ke ko just taruk resipi??hish..cmbest gk..nk try~~ hehe
ReplyDeletekalau tanak kukus tak leh pakai resepi ni ka?
ReplyDeleteerr tak boleh!!hehe kalo nk bakaq pakai resepi len..ni utk kukus sajo
ReplyDeletecik kN : x bace ke ni yg opismet aku buat...kek yg aku tau buat kek batik sajo yer
=pp SELAMAT MENCOBA!!
taruk resepi utk sndri buat & share ngan sume!
chunk,ko wat dl.aku nak rase!hehe
ReplyDeletehehe ok!weekend ni aku try wat :)
ReplyDeleteoh 3 biji telor je eh..aku slalu buat 5 biji telor tapi bakar la..hhehe
ReplyDeleteyummy... cam best jek...
ReplyDeletecik hakita:sebab tu lah resepi ni xleh pakai utk bakar.applicable utk kukus sahaja
ReplyDeletecik farra:selamat mencuba! :)