Jun 20, 2011

KEK CAWAN CUP CUP CUP :3

selepas dinner steamboat Friday nite aritu, maka Cik Hakita telah menyampaikan hasratnya utk turut serta dlm cupcake class di rumah K Mai pada hari sabtu berikutnya

selepas lunch di rumah K Mai, barulah sesi pembelajaran bermula...

tapi sebelum tu, marilah cik kiah nk habaq mai bahan2 yg diperlukan utk choc moist cupcake terlebih dahulu.sukatan2 di bwh adalah utk kuantiti cupcake yg sedikit (minima 20 cwn+)

Tepung gandum cap sauh (secawan)
Gula caster (secawan)

Serbuk koko (1/2 cawan)

Baking powder & soda bikarbonat (dua2 kena taruk rupenye)
Telur 3 biji

Air betul2 panas (1 cwn)

Susu cair (1 cwn)

Minyak jagung (1 cwn)

Penimbang utk sukat berapa byk perlu dituang dlm cawan kek
(refer gambarajah dibwh)




Kitchen Scale Electronic *very d accurate uols*

(recommended)


1) Mula2 ayakkan dulu tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat & baking powder
2) Dlm mangkuk berasingan, pukul telur & gula caster sehingga kembang
3) Masukkan minyak jagung, susu cair & sedikit essen vanila dan kacau sehingga sebati
4) Tuangkan hasil ayak step (1) ke dalam campuran td dan kacau secara "kaup balik"(new term)
5) Tuang sedikit air panas dan kacau sehingga rata
6) Ok selepas betul2 dah sebati, bolehlah tuang ke dlm soufle cup bersize "S"/ 3 sebanyak 23 gram/half cup dgn menggunakan "kitchen scale" kat atas td.
7) Fuhh then baru lah kite bakarkan pada suhu 1800 selama 20min




sebelum - note: paras adunan misti lah 1/2 dari cwn supaya kek x terlalu kembang




selepas dibakar



Ok dah siap kek nya..mari cik Kiah nk tunjuk cara2 buat buttercream icing plak. Bahan2 nya adalah.....

250 g Shortening
125 g Krimwell

125 g Gula Icing

sedikit Essen vanila

Pewarna
(biru & hijau je sbb cket je kitorg buat.kami bdk baru belajar lah katakan)


senang je..hanya timbang dan campurkan bahan2 di atas dan putar dgn mixer dgn kelajuan ikot suke ati.then baru lah taruk essen vanila sikit seperti gambarajah di bawah

mule2 slow lama2 baru laaaaju berok!


Ok dah siap putar,baru lah kita campurkan dgn pewarna pilihan masing2..tapi sebelum tu, wajib buat icing base terlebih dahulu.salunya colour putih jadi pilihan...

part ni lah paling aku X GEMOR yob!time ni lah baru terpamer bakat semulajadi/tahap kesabaran seseorang individu itu.ahaks sebek ada bwk assistant @ Cik Leha bleh gak tlg ratakan icing base aku yg mcm kawah berlubang tu (sapa yg betol2 nk blajar nih??isk)


banyak yg K Mai & Cik Hakita je buat..aku?2 ketul je kot :p *give up*


haha remote Astro tetap di sisi *sapu sambil tgk Maharajalawak* o_O




Qaisara nakal - penghibur di dapur.tgk mulot dah kebiruan :D~


Ada mcm2 jenis nozzle ikot bentuk corak. yg kami guna ni mcm2..ada utk ukir daun, siput, tulisan, bunga, bintang & rumput..fuhh seronok jugak men contiang2 kek nih!!hehe sekadar suka2..kalau utk hantaran, DILARANG sama sekali!be serious as naked chef *ops* :p


hmm ni hasil yg serious

ni separa serious coz dah start contiang mcm2 :)


Alhamdulillah lega dan puas hati lepas buat sendiri hasil tunjuk ajar Chef Maizatul.thx a lot K Mai..lepas buat kek fondant, jgn lupa share resepi.rindu nk blajar lagi tapi mungkin ini sesi pembelajaran pertama dan terakhir bersama K Mai (alamak overreact lak.ahaks)



p/s: ehem.ada org tu jeles dgn camera "hantaran" aku.tp aku lg super duper jeles dgn kereta baru vroom2 beliau itu~i loike the color (>_<")

3 comments:

  1. wow..woww...dh declare kamera "hantaran"!OUCH!~
    btmbah jeles r cmni...:P ha betol..teringin betol nk blajar fondant + miniature cupcakes!
    p/s: cm kenal je tgn sapa kt atas tu..
    berlemuihhhhhhh~dem...

    ReplyDelete
  2. huahauha tgn kaki suma masuk skali!!

    >_<"

    ReplyDelete
  3. tu r..gigit camerawoman..ngap3

    ReplyDelete