Nov 26, 2011

Slmt Tahun Baru!~

ehem!berazamlah setiap hari..bukan kena tunggu awal tahun/akhir tahun baru nak berazam..that's my opinion..kalau tak setuju tu..harap maaf lah ye!

“ Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yanng beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka” Mafhum Hadith Rasulullah SAW.

also, I want to share this link which i think very informative..http://syededlee.tripod.com/keunggulanislam/id144.html. the author discussed about the practice of  new year/year end prayers. Memang pernah dengar pon pasal takde dalil dalam amalan tersebut..so, kesimpulannya, berdoalah hari2, berazamlah hari2..=)

Hmm..another link pasal maal hijrah..http://drmaza.com/home/?p=1297..rupanya penghijrahan nabi bukanlah berlaku pada bulan muharam, walaupun kt sekolah dlu2 belajar maal hijrah tuu jatuh pada bulan muharam..but please don't take it as an issue gals!apa yang penting pengajaran drpada kisah penghijrahan tersebut!

p/s: rasa mcm nk blajar agama kt oversea lah untuk luaskan minda skit..rasanya pembelajaran kt Malaysia ni terlalu sempit dan taqlid (terikut2)..for example, kalau dlu2 byk tnya kt ustazah/ustaz..jawapannya jgn tnya byk sgt..boleh rosak akidah..actually derang yg takde jawapan..astaghfirullahalazim (maaf takde niat nk kutuk)!tapi rasanya everything must have the answer/explanation~that's why kena mendalami ilmu fardu ain (i mean ilmu islam, bukan fardu ain=wajib buat ye!)

sekian!~sekadar berkongsi..assalamualaikum!

Lady Sasa!

No comments:

Post a Comment